GRIMM BRØDRENE

Title:DOKTOR ALLVITENDE
Subject:FICTION Scarica il testo


Brødrene Grimm


Doktor allvitendeKreps hette en fattig bonde. En dag spente han oksene sine for vognen og kjørte et lass ved til byen. Der solgte han veden til en doktor, og mens pengene ble talt opp, satt doktoren til bords. Bonden så på den gode maten og ønsket at han óg var doktor, og til slutt spurte han om det var likt seg at han kunne bli det.
- Å ja da, svarte doktoren, - det er fort gjort. Først skal du kjøpe en ABC, en slik en med hane på første side. Så må du selge oksene og vognen, og for pengene kjøper du klær og det som skal til for å doktorere. Og så skal du henge et skilt over døren din, og på det skal du male: Jeg er doktor Allvitende.

Bonden gjorde alt det doktoren hadde lært ham. Så hendte det at en mengde penger ble stjålet fra en rikmann. Ingen kunne finne dem, men til slutt fikk mannen høre om doktor Allvitende. Rikmannen lot spenne for og kjørte til landsbyen der doktor Allvitende bodde. Han stanset utenfor døren med skiltet, og der traff han bonden. Rikmannen spurte om han var doktor Allvitende, og bonden svarte at det var han da. Da måtte han bli med og finne frem tyvegodset, sa rikmannen. Ja, men Grete, konen hans, måtte være med. Det var ikke noe i veien for det, og så satte de seg i vognen og kjørte, alle tre.

Da de kom til herregården, stod bordet dekket til doktoren og rikmannen. - Men Grete må med, sa bonden. Og så ble det gjort plass til henne óg. Da den første tjeneren kom inn med et fat med deilig mat, dultet bonden til kona og sa. - Grete, det er den første!

Han mente at det var den første til å by rundt, men tjeneren trodde han mente: - Det er den første tyven! Da ble han redd, for han var en av tyvene. Og da han kom ut, sa han til kameratene. - Nå går det galt, for doktoren vet alltind. Han sa at jeg var den første.

Den andre ville ikke inn, men han måtte likevel. Da dultet bonden til kona igjen og sa: - Grete, der er den andre! Tjeneren ble skremt og kom seg ut i en fart. Det gikk ikke bedre med den tredje, for bånden sa som før: - Grete, der er den tredje!

Den fjerde bar et fat med lokk over, og så sa herremannen til bonden at nå skulle han vise hva han dugde til. Han skulle si hva det var under lokket, men det var kreps. Bonden så på fatet, og visste ikke sin arme råd, og så sukket han: - Å, jeg stakkars Kreps! Da rikmannen hørte det, ropte han: - Den karen vet alt!

Men den fjerde tjeneren ble vettskremt og blunket til doktoren at han skulle komme ut. Og der ute tilstod de, alle fire, at de hadde stjålet pengene. De ville gi tilbake alle pengene og en stor sum attpå, hvis bare doktoren ville spare dem, for nå gjaldt det livet. Og så viste de ham hvor de hadde gjemt pengene.

Doktoren var vel nøyd da han gikk inn igjen og satte seg.
- Nå skal jeg se etter i boken min hvor pengene er, sa han.

Den femte tjeneren krøp inn i ovnen for å høre om doktoren visste enda mer. Men doktoren satt ganske rolig og slo opp i ABC - boken. Han bladde fram og tilbake etter hanen, men han fant den ikke straks, og så sa han: - Du er der inne, det vet jeg. Og frem skal du! Da trodde han i ovnen at det var ham doktoren mente. Han sprang frem og ropte: - Den mannen vet alt!

Så vinket doktor Allvitende på rikmannen og viste ham hvor pengene var, men han nevnte ikke hvem som var tyvene. Og så fikk han store gaver til takk, både av rikmannen og tjenerne, og etter det ble han navngjeten mann.

...