NORSK FOLKSAGA

Title:GRISEN SOM VILLE FÅ DET BÄTTRE
Subject:FICTION Scarica il testo


Grisen som ville få det bättre
Norsk folksaga

Originalets titel: Grisen och levemåten hans
Svensk översättning: B.Ossung ©
***********************

En dag tröttnade grisen på sin usla tillvaro och fick för sig att han skulle gå till domstol för att få veta sin lagliga rätt som gris. Det må bära eller brista, tänkte han, han måste pröva lyckan, han som andra.

- Vad har du att klaga på då? frågade notarien.

- Å, jag är så trött på att ha det som jag har det, sa grisen. Hästen får havre och kon får gröpe, och så ligger de till på köpet torrt och skönt i bås och spilta. Och jag får inget annat än skulor och diskvatten. Om dagen vadar jag i sörja, och om natten ligger jag och rullar mig i smutsig och fuktig halm. Är det rättvist det? frågade han.

Nej, det höll notarien med om att det inte var, och så letade han i böckerna och hittade bestämmelser för djurskötsel.

Det är orättvist att du ska ha det så mycket sämre än hästen och kon, sa han. Från och med nu ska du få vetekorn och ärter och sova på sidenbädd.

Ja, grisen tackade och var så glad så han visste inte till sig. Och hela hemvägen gick han och gnolade och smågrymtade: Vete och ärter och sova på siden! Vete och ärter och sova på siden! Vete och ärter och sova på siden!

Vägen gick mellan några skogklädda kullar, och uppe i en av dungarna låg räven och lyssnade på grisen. Och han skulle genast börja retas, vet du. Så han ylade högt och gällt: Skulor och avfall och ligga i boss!

Grisen brydde sig inte om det han, fortsatte bara att gnola: Vete och ärter och sova på siden! Men räven överröstade honom med sitt: Skulor och avfall och ligga i boss! Skulor och avfall och ligga i boss! Skulor och avfall och ligga i boss! Och till slut började grisen utan att han själv märkte det säga likadant.

När han så kom hem blev han tillfrågad om hur det hade gått vid domstolen. Fick du veta hur grisar ska ha det?

Javisst javisst, sa grisen. Skulor och avfall och ligga i boss! Skulor och avfall och ligga i boss!


Fotnot: boss = avfall av halm

...