ANONIMUS

Title:EKSERI U OGRADI
This text will be replaced
Subject:FICTION Scarica il testo


Ekseri u ogradi

Jednom bijase jedan mali djecak koji je imao losu narav. Njegov otac mu je dao kesu punu eksera i rekao mu je da svaki put kad pobjesni i izgubi kontrolu nad sobom, da zakuca jedan ekser u ogradu. Prvoga dana djecak je zakucao 37 eksera na ogradu. Tokom sljedecih nekoliko meseci on je naucio da kontrolise svoj bijes i broj ukucanih eksera se smanjivao.
Otkrio je da je lakse kontrolisati svoju narav, nego zakucavati eksere u ogradu. I tako je dosao dan, da tokom cijelog dana nije pobjesnio.
On je rekao to svom ocu, a otac mu je rekao da svakoga dana kada uspije da kontrolise svoje ponasanje, da iz ograde iscupa jedan ekser.
Dani su prolazili i jednoga dana djecak je bio u stanju da kaze svom ocu da je pocupao sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde i rekao mu:
"Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda vise nikad nece biti ista. Kada u bijesu kazes neke stvari, one ostavljaju oziljak, kao sto su ove rupe u ogradi. Mozes covjeka ubosti nozem i izvuci noz i poslije toga nije vazno koliko puta kazes da ti je zao, rane ostaju."
Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizicka. Prijatelji su zaista vrlo rijetki dragulji, oni cine da se smjesis, ohrabruju te da uspjes u necemu, oni su spremni da te saslusaju, da podijele tvoj bol, imaju lijepe rijeci za tebe i uvijek im je srce otvoreno za tebe.

...