ANONIMUS

Title:PALCIC
This text will be replaced
Subject:FICTION Scarica il testo


Palcic

Neki je krojac imao sina malenog kao palac. Takav je bio rodjen i nije vise rastao.Zato su ga svi zvali Palcic.Ali u tom sitnom tijelu bilo je hrabrosti,te on rece svom ocu:-Oce hocu i moram ici u svijet. Dobro, moj sine-rece stari, uzme dugacku iglu ze krpanje i pri svjetlu napravi uzao od pecenog voska. Evo ti mac, ponesi ga na put. Krojacic je jos jednom htio objedovati. Ode u kuhinju da vidi sto mu majka kuha za rastanak. Jelo je upravo bilo zgotovljeno i stajalo je na rubu ognjista.Palcic upita: majko sto cemo danas jesti? Pogledaj sam-rece majka. Palcic skoci na ognjiste i pogleda u zdjelu, a kako je previse ispruzio vrat, zahvati ga iz jela para i izbaci kroz dimnjak. Neko vrijeme jahao je na pari unaokolo po zraku, sve dok se nije spustio na zemlju.
Krojacic se nasao u sirokom bijelom svijetu; lutao je amo tamo ,cak se i zaposlio kod nekog majstora. No buduci da mu jelo nije prijalo , on rece: Gospodjo majstorice, ako nam ne date bolje jelo, otici cu i sutra ujutro napisati na vasa kucna vrata : Previse krompira,mesa premalo,zbogom krompirov kralju.A sto bi ti htio skakavce?- rece majstorica,razljuti se i dohvati krpu da ga njome udari. A moj ti krojacic pobjegne pod naprsnjak;otamo je virio plazeci joj jezik. Ona digne naprsnjak hoteci ga zgrabiti ali dotle je vec Palcic skocio medju krpe. A kad je majstorica, trazeci ga stala razbacivati krpe, on se uvukao u pukotinu na stolu.- Hej majstorice! zvao ju je dizuci glavu. Cim bi zena zamahnula, skocio bi u ladicu.Napokon joj je nekako uspjelo potjerati ga iz kuce.
Palcic je dalje putovao sve dok nije stigao u neku veliku sumu. Tamo ga sretne gomila razbojnika koji su namjeravali pokrasti kraljevo zlato.Cim su ga ugledali onako malenoga,pomislise kako bi se takav malisa lako mogao uvuci u kljucaonicu i posluziti kao otpirac.- Cuj!- povice jedan. Hoces li s nama do kraljeve riznice, ti golemi dive?. mogao bi se uvuci unutra i izbacivati nam zlatnike. Palcic se predomisljao no na kraju pristane i podje s njima do riznice.Stigavsi, stane odozgo i odozdo pretrazivati vrata ne bi li nasao kakvu pukotinu.Ne potraja dugo i zaista otkrije dovoljno siroku rupicu da se kroz nju provuce. Ali jedan od dvojice strazara koji su stajali ispred vrata ugleda ga i race drugome:-Sto to tamo puze? Cini se neki gadni pauk. Zgazit cu ga. Ma pusti jadnu zivotinju neka ide -rece drugi, nista ti nije skrivila. I tako Palcic kroz pukotinu sretno stigne u riznicu, otvori prozor ispod kojega su stajali razbojnici i stane im bacati talir za talirom.

Bas kad je bio u najboljem poslu, zacuje kako dolazi kralj, koji je obicavao nadzirati svoje blago; pred njim se hitro sakrije. Kralj primjeti da nedostaju mnogi zlatnici. Nije mu bilo jasno tko bi ih mogao ukrasti kad su brave i zasuni bili netaknuti a riznica dobro cuvana. Kralj ode govoreci strazarima: Pazite, netko krade novac. Kad je Palcic nastavio svoj posao i kad su culi kako novac unutra zvecka- klip,klap klip ,klap-brzo udjose u riznicu da uhvate lopova. No, cuvsi ih da dolaze, krojacic jos brze skoci u kut i pokrije se talirom tako da ga nisu vidjeli.Pritom je zarivao strazare:- Hej , ovdje sam!Strazari smijesta potrce, ali dok su stigli on ih je vec zvao iz drugog ugla: Hej ovdje sam!- Oni do drugog ugla, a on se prebaci u treci okakle ih je opet zvao.Tako je od njih pravio budale i naganjao ih po riznici dok se nisu umorili i otisli.Onda je Palcic nastavio bacati zlatnike kroz prozor.Posljednjeg je zavitlao tako spretno da je uspio skociti na njega i izletjeti s njime. Razbojnici su ga silno hvalili.-Ti si pravi junak- rekli su. Ako hoces, budi nas kapetan. Podijelise plijen, a krojacic je uzeo samo jedan krajcer,jer vise nije mogao nositi. Zatim pritegne svoj mac, rece razbojnicima zbogom i uzme put pod noge. Radio je kod nekoliko majstora i nije im se svidio. Naposlijetku se zaposlio kao kucni sluga u nekom svratistu.Sluzavke ga tamo nisu trpjele jer ga nisu mogle vidjeti, a on je njih vidio pa je odavao gazdama sve sto potajno cine, sto uzimaju s tanjira i odvlace za sebe u podrum.
Cekaj, vec ces nam platiti! zaprijete mu i dogovore se medju sobom da ce mu napakostiti. Kad je uskoro jedna sluzavka kosila u vrtu, gdje je Palcic skakao po bilju,spazila ga je i brzo pokosila s travom.Onda je sve to zamotala u veliki komad sukna i kriomice bacila pred krave. Medju kravama bijase jedna velika koja proguta Palcica ne pozlijedivsi ga. Njemu se unutra nije svidjelo jer je bilo mracno a nigdje svjetla.Kad je krava zamukala i on zovne: Ovdje je mracno i crno,Da li je vjedro vec puno?
Mlijeko je zuborilo pti muzenju,zato ga nitko nije cuo. Onda u staju dodje gazda i rece;-Sutra cemo zaklati krave. Palcic se prestrasi i povice iz sveg glasa: Prvo mene pustite van; ja sam unutra.- Gazda je to cuo, samo nije znao odakle dolazi glas.Gdje si ti?- pitao je. U crnoj- odgovori Palcic.Gazda nije razumio sta to znaci pa ode.Iduceg jutra zaklali su kravu. Na srecu, Palcica pri tome nisu ozlijedili ali je dospio medju meso za pravljenje kobasica. Kad je prisao mesar da obavi svoj posao , Palcic povice iz petnih zila.Ne rezi preduboko ja sam unutra.
Od buke koju su stvarali nozevi za sjecu mesa, mesar to nije cuo. Sada se jadni Palcic nasao u nevolji, a u navolji su duge noge.Uspio je skociti izmedju nozeva tako spretno da ga nijedan nije okrznio. Ali premda je otamo izvukao citavu kozu, nikako nije mogao pobjeci: nije bilo drugog izlaza,morao je pustiti da ga sa komadicima slanine uguraju u krvavicu.Tamo mu je smijestaj bio malo neudoban, to vise sto su kobasice objesili u dimnjak da se suse. Sve vrijeme bilo mu je silno dosadno. Tek u zimi skinuli su ga iz dimnjaka i donijeli u kuhinju, jer je nekom gostu trebalo prirediti kobasicu. A kad je krcmarica pocela sijeckati na kolutice, pazio je da previse ne ispruzi glavu kako mu ne bi prerezala vrat. Docekavsi povoljnu priliku Palcic se oslobodi i pobjegne.
Vise nije htio ostati u kuci gdje mu se dogodilo toliko zla, nego krene dalje na put. Nije se dugo nauzivao slobode! Na otvorenom polju nasao se na putu nekom liscu koji ga bez oklijevanja proguta.- Hej, gospodine lisce, to sam ja zapeo u tvom vratu, pusti me van!- Imas pravo-rece lisac. Na tebi ionako nemam nista pojesti. Nego obecaj mi sve kokosi iz oceva dvorista pa cu te pustiti. Onda ga lisac pusti i na svojim ledjima ponese kuci.Kad je otac opet ugledao svoga milog sina, drage volje dao je liscu sve kokosi koje je imao.Zato sam ti donio lijepu paru- rece Palcic i pruzi ocu novcic koji je stekao na svom putovanju.A zasto si liscu dao nase jadne kokosi?- upita poslije. Ludice, pa zato sto je tvom ocu draze njegovo dijete nego sve kokosi u dvoristu.!


...