ANONIMUS

Title:SNJEGULJICA I SEDAM PATULJAKA
This text will be replaced
Subject:FICTION Scarica il testo


Bajke
Snjeguljica i Sedam Patuljaka

Jednom davno, zivjela je lijepa princeza ciji su obrazi bilo crveni kao ruza, a koza bijela kao snijeg. Zbog toga su je zvali Sneguljica. Sneguljica su svi voljeli, osim macehe koja je u stvari bila zla i opaka vjestica. Svakog dana kraljica bi se ogledala u svom carobnom ogledalcu i pitala ga:
-Kazi mi, kazi ogledalce moje, najljepsa na svijetu danas ko je? A ogledalce bi uvjek odgovaralo:
-Ti kraljice. Ali jednoga dana, ogledalce joj odgovori sasvim drukcije:
-Bijela kao snijeg, svijetla lica, crne kose, crvenih usnica, najljepsa je sada Sneguljica. Uvrijedjena kraljica pozove kraljevskog lovca i naredi mu da odvede Snjeguljicu u sumu i ubije je. Ali lovac je bio dobar covjek, pa odvede Snjeguljicu u sumu i tu je ostavi ne ucinivsi joj nista na zao. Snjeguljica je dugo lutala sumom, i tako lutajuci stize do jedne cudne kucice. Zakucala je na vrata i usla. Ali u kucici nije bilo nikoga. Tek uvece vratili su se sa posla sedmorica brace, sedam patuljaka koji su zivjeli u toj kucici, a preko dana radili u rudniku srebra i zlata. Kada su ugledali usnulu djevojcicu na jednom od svojih krevetica, patuljci se jako zacudise. Snjeguljica im je kasnije ispricala o svojoj zloj sudbini i o tome kako vise ne smije da se vrati u dvorac.
- Ostani sa nama - rekose joj patuljci.
- Cuvaces nam i spremati kucu, a mi cemo te voljeti kao braca. Snjeguljica se mnogo obradova, zahvali se patuljcima i ostade kod njih. Tako su zivjeli zajedno, srecni i zadovoljni, a i zla kraljica je u svom dvorcu bila takodje sretna jer je mislila da je Snjeguljica mrtva i da je ona opet najljepsa zena na svijetu. Jednoga dana ponovo zapita ogledalo:
- Kazi mi, kazi ogledalce moje, najljepsa na svijetu danas zena ko je? Ogledalo joj tada odgovori:
- Bijela kao snijeg, svijetla lica, crne kose, crvenih usnica, najljepsa je ipak Snjeguljica. Istoga casa kraljica vidje u ogledalu sliku kolibice i u njoj srecnu Snjeguljicu i sedam patuljaka. Kraljica je bila bijesna:
- Ovaj mi put Snjeguljica nece umaci! Ja cu je ubiti svojom rukom. Sutradan, kraljica nabere lijepe , crvene jabuke i ubrizga u njih otrov. Zatim, prerusena u dobrocudnu staricu, podje u sumu. Kad je kraljica stigla do kolibice, zatece Snjeguljicu kako pjevusi.
- Dobar dan, ljepotice - rece zla maceha.
- Imam divnih jabuka i jednu cu podjeliti sa tobom, ako mi dozvolis da se odmorim pred tvojim vratima.
- Svakako, bakice - rece Snjeguljica i uze od starice jednu polovinu jabuke. Ali cim je zagrizla otrovnu jabuku, Snjeguljica pade na pod, bas kao mrtva.
- A sada, ko je najljepsi na svijetu? - smijuci se zlobno rece kraljica i nestade u gustoj sumi. Uvece, kada su se patuljci vratili kuci s posla, nadjose Snjeguljicu kako lezi na podu mirna, blijeda i hladna. Zvali su je i zvali, ali se nesrecna djevojka nije odazivala.
- Umrla je - tuzno zakljucise patuljci. I kako takvu ljepotu nisu mogli da zakopaju u hladnu zemlju, patuljci je stavise u stakleni kovceg i odnese u polje, medju cvijece, nadajuci se da ce jednoga dana njihova Sneguljica ozivjeti. Zima je dosla i prosla, i kada je ponovo granulo proljece, ono je sa sobom donjelo divnog princa iz susjednog kraljevstva. Ugledavsi Snjeguljicu, princ se zadivi njenoj ljepoti i upita patuljke ko je usnula djevojka.
- To je princeza Snjeguljica - rekose mu patuljci - ali ona je mrtva.
- Ona nije mrtva, vec samo spava dubokim snom - rece princ, pazljivo otvori kovceg i uze Snjeguljicu u narucje. U tom trenutku parce otrovne jabuke ispadne iz njenih usta. Snjeguljica se probudila.
- Preljepa Snjeguljice - rece princ - postani kraljicom moga kraljevstva. Hoces li?
- Hocu - odgovori mu Snjeguljica. Snjeguljica i princ uzjahase bjelog konja i odjahase u dvorac gdje su se uskoro vjencali. Na vjencanju su bili naravno pozvani i njihovi prijatelji patuljci. Zla maceha je nestala i o njoj vise nikada niko nije nista cuo. A princ i Snjeguljica jos su dugo, dugo godina zivjeli srecni i zadovoljni.

...